گزارش همایش بین المللی روسو در دنیای امروز
20 مهر 1391

 همایش بین المللی روسو در دنیای امروز در روزهای 19 و 20 مهر ماه 1391 با همکاری انجمن ایرانی زبان و ادبیات فرانسه و دانشکده زبان ها و ادبیات خارجی دانشگاه تهران، در تالار خلیج فارس این دانشکده برگزار شد.

 

در مراسم افتتاحیه، پس از تلاوت آیاتی چند از کلام الله مجید، پخش سرود جمهوری اسلامی و سرود دانشگاه تهران، دبیر علمی و دبیر اجرایی همایش ضمن خوشامدگویی به مهمانان و تشکر از ریاست محترم دانشکده زبان ها و ادبیات خارجی سرکار خانم دکتر علوی ، تشکر از حامیان و دست اندرکاران ، به محورهای اصلی همایش اشاره کردند.

 

سخنرانان صبح روز اول، سه استاد سوییسی متخصص در زمینه آثار و نوشته های روسو بودند:‌

 آقایان پروفسور ژاک برشتولد،  گیوم شونویر،  و مارتین روئف.

  در ادامه جلسه صبح، آقای ایواوآله استاد فرانسوی دانشگاه دوهاور در مورد نقش روسو در ادبیات سخن گفتند.  پس از آن سخنرانی آقای میشل کولو از دانشگاه سوربن ( پاریس3 ) در مورد تحلیل مناظر توصیف شده در آثار روسو خوانده شد. سپس آقای عبدالرحمان مِسَعودی دانشجوی دکترای پاریس 8 پژوهش خود را در مورد تقابل روسو و ولتر ارائه داد.

 

بعد از ظهر روز اول به دو میز گرد اختصاص داشت.

 میز گرد اول با شرکت: خانم ها دکتر ژاله کهنمویی پور( از دانشکده زبان ها و ادبیات خارجی دانشگاه تهران)، دکتر نسرین خطاط(‌از دانشگاه شهید بهشتی)، خانم دکتر مرجان فرجاه( از دانشگاه علامه طباطبایی) و آقایان دکتر حمیدرضا شعیری(‌از دانشگاه تربیت مدرس) و دکتر محمد رحیم احمدی(‌از دانشگاه الزهرا) و دو نماینده از دانشجویان که در پروژه ترجمه نامه های روسو شرکت داشتند، برگزار شد.

 موضوع آن، "مشکلات ترجمه متن روسو" بود. در این میز گرد، ترجمه منتخب نامه های روسو که توسط دانشجویان گروه های فرانسه با نظارت اساتید انجام شده بود معرفی گردید.

 

میزگرد دوم: با شرکت خانم ها دکتر کتایون شهپرراد( از دانشگاه حکیم سبزواری) و خانم دکتر نرگس هوشمند ( از دانشگاه شهید بهشتی) و آقای دکتر آذین حسین زاده ( از دانشگاه حکیم سبزواری) و آقای غلامحسین مراقبی (‌از دانشگاه تهران) برگزار شد.

 موضوع آن، تاریخچه آثار ترجمه شده روسو در ایران و مسائل ترجمه بود.

 

 در صبح روز دوم همایش، سخنرانان به بررسی آثار اجتماعی،  انسان شناسی و علوم تربیتی روسو پرداختند که از جمله سخنرانان آقای دکتر ناصر فکوهی( از دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران) خانم دکتر مشایخ ( پژوهشگر مستقل) و آقای دیدیه گازانیادو و آقای مِسَعودی (از دانشگاه پاریس 8 ) بودند.

 در ادامه جلسه صبح، خانم زینب رضوان طلب ( دانشجوی دکترای دانشگاه تهران) به بررسی مقایسه ای تفکرات خواجه نصیرالدین طوسی و روسو در باب تعلیم و تربیت پرداخت. پس از آن خانم عطیه اعرابی سخنرانی خود را با موضوع حضور نهفته تفکر روسو در ایران ارائه کرد.

 پس از هر سخنرانی وجلسات میزگرد، زمانی هم به پرسش وپاسخ استادان و دانشجویان اختصاص داشت .

 

بعد از ظهر روز دوم جلسه پایانی همایش تشکیل شد که به جمع بندی مطالب عنوان شده در سخنرانی ها و گفتگوها اختصاص داشت.